Čtvrtek, 28 března, 2024
aktuálně

Maso ve výživě dětí: Jaký má význam a je pro ně vhodné vegetariánství? Vysvětluje odbornice

Je maso pro děti nezbytné?
Maminky začátečnice si často lámou hlavu nad tím, jak by měl vypadat ideální jídelníček pro malého hladové. Před vařením a nakládáním na talířek je velmi důležité zvážit všechny možnosti.

Podle odborných organizací je nejbezpečnějším způsobem výživy pestrá, kombinovaná rostlinolékařské živočišná výživa, jak v dětském věku, tak i v dospělosti. Maso, živočišné a mléčné výrobky či vejce, jsou pro lidi zdrojem esenciálních bílkovin, železa, zinku, selenu, vápníku, fosforu, cholesterolu, vitamínu B12, D vitamínu, a dalších důležitých látek.

Právě bílkoviny či železo, které maso obsahuje, jsou v období růstu a vývoje dětí velmi potřebné. „Kojencům od 7 do 12 měsíce se výrazně zvyšuje potřeba živin, které již nelze zajistit jen kojením. Výrazně vzrůstá potřeba železa, a to až na 11 mg denně, což je na úrovni potřeby dospělého člověka.

Kojení samotné pro zajištění této potřeby již nestačí, musí se tedy doplnit stravou. Ideálním zdrojem je právě maso, a to jakékoliv kvalitní libové maso, telecí, krůtí, jehněčí či králičí.

Zdrojem železa, i když horší vstřebatelného jsou i luštěniny, celozrnné výrobky a zelenina, „vysvětlila na úvod ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment Katarína Skybová.

Jakým masem začít
Když maminky u nejmenších mrňousů začnou s příkrmy a dostanou se až k masu, je ideální začít s lehce stravitelným kuřecím, krůtím, telecím či králičím masem. Červené maso obsahuje 2 až 3 x více železa než kuřecí, proto je vhodné druh masa obměňovat.

Ideální je dětičkám připravit pokrmy z masa z kvalitního domácího chovu. Dnes už je možné koupit kvalitnější maso z menších chovů iv obchodech. Skvělá je i hubená zdravá zvěřina a také ryby, kterými můžeme pravidelně zpestřovat dětský jídelníček. Pozor samozřejmě na kosti.

Děti mohou mít masíčko v jídelníčku i 3-4 krát týdně. „Ideální je maso střídat, a to v každém věku, protože každé má jiný obsah mikronutrientů. Pokud maminky volí pro starší děti již zpracované maso, měli by vybírat raději kvalitní šunku jako paštiky, salámy či párky, „varuje rodiče odbornice.

Tomuto se vyhněte
Nejvhodnější tepelnou úpravou masa pro nejmenší hladové je příprava na páře či vaření dušení. Dětem se nedoporučuje podávat vnitřnosti, jediná vhodná je kuřecí pečeně pro obsah mnoha živin, ale i to jen občasně a až od věku 2 let.

Stejně na dětský talíř nepatří mastné, smažené a kořeněné masité pokrmy. Pro menší děti maso nesolte vůbec, protože sůl je pro jejich ledviny obtížně zpracovatelná.

Když maso papat nechce
Nebojte se, nejste jediná maminka, jejíž ratolest maso nechce ani jen vložit do úst. Pokud i přes veškerou vaší snaze dítě maso nejí, musíte dbát na dostatečný příjem jiných kvalitních bílkovin, hlavně mléčných výrobků, vajec, ale také luštěnin, zeleniny, těstovin a rýže.

Děti zkuste přelstít a maso podávejte v Skytel formě, zapečené se zeleninou či pomixované v polévce. To, že dítě nechce jíst maso dnes neznamená, že ho nebude chtít ani zítra. Zkoušejte, no nenuťte.

Život bez masa
Mnoho maminek se rozhodne, že svým dětem maso do stravy nezahrnou. Dá se v jídelníčku nahradit, ale je třeba vědět jak. „Dobře postavená vegetariánská strava, která obsahuje mléčné výrobky a vejce, může nahradit výživu obsahující maso,“ říká Katarína Skybová.

Další články autora

Komentáře

Reklama

SEO článek

Nejnovější články