Úterý, 22 října, 2024
aktuálně

Hygienické prostředí v potravinářském průmyslu

Ve světě potravinářské výroby je čistota nanejvýš důležitá. Přísné hygienické normy řídí každý krok zpracování surovin i jejich výrobu. V tomto boji hraje klíčovou roli systém odsávání a filtrace, který eliminuje i ten nejmenší prach.

Důraz na dokonalou čistotu

Prach je nedílnou součástí našeho každodenního života – doma, v práci, i venku. Často jej bereme jako známku nepořádku a snažíme se ho uklízet. V průmyslových provozech, zejména v potravinářském průmyslu, je však prach naprosto nežádoucí. Vzniká však při manipulaci se surovinami, při sekání a řezání, ale i expedici, balení nebo vážení. Z hygienických důvodů i z hlediska bezpečnosti je neakceptovatelný a průmyslová vzduchotechnika se stará  jeho odsávání mimo výrobní prostory. Prach není pouze nečistotou; vytváří prostředí pro množení bakterií a přítomnost usazeného prachu také zvyšuje riziko výbuchu, pokud by se rozvířil. Filtrační systémy mají nenahraditelnou roli při eliminaci prachu, zajistí bezpečné a hygienicky čisté prostředí, což by nemohlo zajistit pouhé utírání nebo umývání.

V odolném provedení

Potravinářský průmysl vytváří prach při mnoha technologických procesech, od zpracování surovin po přesýpání, míchání a dopravu. Odsávací zařízení a filtrační systémy jsou navrženy tak, aby odsávaly prach co nejblíže jeho vzniku, zabránily jeho šíření a usazování. Pokud se při odsávání potraviny dostanou do styku s odsávacím potrubím, používá se nerezové provedení s možností demontáže pro snadné čištění. Tímto způsobem se zaručuje splnění všech hygienických norem pro práci s potravinami.

Odsátý prach a nečistoty jsou odvedeny do centrálního zařízení, kde jsou odděleny od vzduchu. Čistý vzduch je následně vrácen zpět do provozních prostor, což přináší úspory nákladů na vytápění, zejména v zimních měsících.

Další články autora

Komentáře

Reklama

SEO článek

Nejnovější články