Abychom si mohli užívat skvělou chuť svého jídla co nejdéle, musíme je chránit před plísněmi a bakteriemi. Právě ty, jsou totiž zodpovědné za změnu jejich kvality, chuti i vitamínů a živin. Plísně a bakterie navíc nejenže kazí potraviny, ale také vám dokáží způsobit nepříjemné zdravotní potíže. A jak tedy potraviny co nejlépe chránit? Zde je 5 spolehlivých tipů.
1. Potraviny správně skladujte
Správné skladování je to nejdůležitější. Potraviny se snažte vždy uchovávat při správné teplotě, vhodné pro dané potraviny. Potraviny, které jsou náchylné k rychlé zkáze, jako je maso, mléčné výrobky a vařená jídla, byste měli skladovat v lednici, kterou nastavte na teplotu kolem 4°C. Rozhodně je nenechávejte dlouho mimo lednici a snažte se je zkonzumovat co nejdřív.
2. Používejte vakuové dózy
Pro ochranu potravin před plísněmi a bakteriemi jsou vynikající vakuové dózy. Když z dózy odsajete vzduch, snižujete tím zároveň množství kyslíku, který mikroorganismy potřebují pro svůj růst. Vakuové dózy také zabraňují vniknutí vlhkosti. To je další činitel podporující růst plísní. Díky odsátí vzduchu tak můžou potraviny zůstat čerstvé až 5x déle, přičemž si zachovají svou chuť a texturu.
3. Při manipulaci s potravinami myslete na hygienu
Při manipulaci s potravinami je důležité dodržovat základní hygienická pravidla. Před přípravou jídla si vždy důkladně umyjte ruce mýdlem a vodou. Ujistěte se, že pracovní plocha, kuchyňské nástroje a nádobí, ve kterém budete vařit, jsou čisté. Zamezte takzvané křížové kontaminaci tím, že budete používat samostatné prkénko na maso a jiné na zeleninu nebo pečivo. Tím snížíte riziko přenosu bakterií na potraviny, které se nemusí tepelně upravovat.
4. Pravidelně kontrolujte trvanlivost potravin
I když potraviny skladujete, jak máte, stále mají určitou dobu spotřeby, kterou byste neměli překračovat. Před konzumací jídla vždy zkontrolujte datum spotřeby, jejich vzhled a vůni. Pokud se vám zdá, že zapáchá nebo snad začíná plesnivět, raději už ho nejezte, jinak vás můžou potkat nepříjemné zažívací potíže. Pozor, plísně rostou i na potravinách, které vypadají na první pohled v pořádku. Abyste předešli zbytečnému plýtvání, raději umisťujte starší potraviny dopředu, abyste věděli, že je musíte spotřebovat co nejrychleji.
5. Správné balení potravin
Při skladování potravin používejte raději vzduchotěsné obaly, které zamezí vniknutí vlhkosti a vzduchu. Plastové sáčky, alobal a potravinářská fólie sice můžete taky použít, ale vakuové dózy jsou zkrátka lepší.